|
Odbiór DVB-T Opole |
| Autor |
Wiadomość |
leloo
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2011 6:27 pm
|
|
|
Ech, zobacz sobie w tym wątku moją konfigurację...
W Opolu wzmacniacz będzie powodował tylko degradację sygnału DVB-T.
Sama antena jest doskonałym wyborem (zysk 16-18dBi), pozostają tylko kombinacje z ustawieniem, bo tu uwaga - często przy braku możliwości instalacji na dachu, należy szukać sygnału odbitego.
Z doświadczenia u mnie na ZWM'ie - mając antenę na parterze, przy ustawieniu bezpośrednio na Chrzelice miałem tragedię z kanałem 36tym, a obracając antenę o ok 120°, miałem dobrej jakości sygnał odbity od 10cio piętrowca.
Jeżeli masz możliwość instalacji na dachu, to ta antena zapewni absolutnie bezproblemowy odbiór zarówno Chrzelic (k.34), jak i Pradziada (k.36).
Powodzenia! |
|
|
|
 |
milek72
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2011 9:22 pm
|
|
|
Antenę zdecydowanie będę miał zamontowaną na dachu tylko sie boję że mogę nie ściągnąć nic z Pradziada - a że nie jest duża różnica w cenie miedzy anteną ze wzmacniaczem a bez to właśnie mam dylemat |
|
|
|
 |
gd
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2011 4:54 pm
|
|
|
witam. mam pytanie oczywiście w sprawie tej cyfrowej tv. otóż na jednym z telewizorów ładnie pięknie zainstalowały się wszystkie dostępne programy. ale jak się później okazało, wszytskie napisy jakie pokazują się na dole ekranu, tzn informacyje o kanalre, nadawnanyjm programie itd, się wyświetlają, natomiast brak jakiegokolwiek obrazu czy nawet głosu mam czarny ekran i wyswietla napis NIEWAZNA STRONA FALI. za to kanały czeskie, bodajże jest ich 10, i jakieś radia, odbiera bdb. dodam, że mieszkam ok 25 km od opola i antenę mam ustawioną rónież na to miasto. antena jest niestety siatkowa, ale nowa. zaś w drugim tv, Philips 32PFL5405H, przy antenie ustawionej również na Opole, przy wyszukiwaniu kanałów na 578 hz, niczego w ogólne nie wyłapuje. szuka, i szuka, ale niczego nie znajduje.jedyne co złapało, to kilka, chyba 5 kanałów czeskich. czy możliwe jest, że to wzytsko wina anteny lub/i przewodu? bo przegrzebałem całę instrukcje tv, ustwienia itd, i lipa...
będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc |
|
|
|
 |
tion
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 3:57 pm
|
|
|
Witam
Jestem nowy
mam pytanie. Posiadam Modem komputerowy na USB z tunerem cyfrowym DVB-T
Niestety nie odbiera mi żadnego kanały chodź mieszkam w centrum Opola. Przy konfiguracji do wyboru mam tylko państwo oraz skanowanie kanałów. Korzystam z anteny/antenki wbudowanej w modem. Testowałem ten modem ostatnio w Zgorzelcu i bez problemu znalazł mi kanały niemieckiej telewizji. Jednak z polska telewizją w Opolu mam problem ;/ |
|
|
|
 |
Olo
Pomógł: 29 razy Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 415 Skąd: wziąć na piwo
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 5:32 pm
|
|
|
| tion napisał/a: | | [...]Korzystam z anteny/antenki wbudowanej w modem. [...] | i w tym szczegole tkwi problem.
do nadajnika masz okolo 30 km, musisz podlaczyc ciut lepsza antene |
|
|
|
 |
andre
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2011 1:31 pm
|
|
|
Racibórz dvb-t
Czy jest możliwość żeby złapać sygnał z Opola w Raciborzu ???
andre |
|
|
|
 |
milek72
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2011 3:37 pm
|
|
|
| sygnał dla Opola nadawany jest z Chrzelic i tam byś musiał skierować antenę |
|
|
|
 |
leloo
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 7:16 am
|
|
|
| tion napisał/a: | Witam
Jestem nowy
mam pytanie. Posiadam Modem komputerowy na USB z tunerem cyfrowym DVB-T
Niestety nie odbiera mi żadnego kanały chodź mieszkam w centrum Opola. Przy konfiguracji do wyboru mam tylko państwo oraz skanowanie kanałów. Korzystam z anteny/antenki wbudowanej w modem. Testowałem ten modem ostatnio w Zgorzelcu i bez problemu znalazł mi kanały niemieckiej telewizji. Jednak z polska telewizją w Opolu mam problem ;/ |
A to nie jest przypadkiem tuner DVB-T MPEG-2 ?
W Polsce używamy MPEG-4! |
|
|
|
 |
leloo
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 7:20 am
|
|
|
| gd napisał/a: | | ...dodam, że mieszkam ok 25 km od opola i antenę mam ustawioną rónież na to miasto... |
Gdzie dokładnie mieszkasz? |
|
|
|
 |
leloo
|
Wysłany: Sob Sie 06, 2011 9:51 pm
|
|
|
| k.51 - bardzo mocny sygnał (100/100) z Czech, kanał TV: Prima LOVE oraz RADIO: Proglas. |
|
|
|
 |
andre
|
Wysłany: Pon Sie 08, 2011 4:56 pm
|
|
|
Czy jest ktoś z Raciborza kto odbiera sygnał z Opola czy Katowic ???
u mnie kompletna cisza!!! |
|
|
|
 |
jockerluk
|
Wysłany: Nie Wrz 11, 2011 10:16 pm
|
|
|
Witam wszystkich ... mam pytanie:
korzysta już ktoś z was w Opolu z anteny wewnętrznej ... mieszkam w bloku (Chabry) okna mam na wschód, z dojściem na dach raczej ciężko poza tym nie chce ciągnąc kabla z 4 piętra (blok 11 piętrowy) i jeszcze użerać sie z administracją... wiec odpada antena zew. w kier. Chrzelice ... myślę nad kupnem coś tego typu http://www.dipol.com.pl/a...ignal_A6030.htm ....
jak myślicie warto czy dać sobie spokój |
| Ostatnio zmieniony przez jockerluk Pon Wrz 12, 2011 5:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chajtek
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 2:20 pm Brak odbioru w R-rzu
|
|
|
W Raciborzu ciągle brak odbioru polskiego DVB chociaż mapy pokrycia pokazują, że jesteśmy w zasięgu 3 nadajników (wisła, opole, katowice).
Za to Czecha można już oglądać z dwóch multiplexów na antenie pokojowej.
Ale co się dziwić jak moc nadawania jest znacznie niższa niż TV analogowej która i tak dociera z jakością prawie zerową. Jakby maszt przekaźnikowy w Raciborzu został przełączony na którykolwiek mux to całe miasto miało by dostęp do sygnału cyfrowego ale nikomu na tym nie zależy (Jakiś poseł z regionu mógłby się tym zainteresować przed wyborami...). Brak analogowego TVP info nikt by nawet nie zauważył.
Za to posłowie chcą dać wszystkim obywatelom szeroko pasmowy internet. I znów się skończy tak samo - wszyscy to pewnie mieszkańcy Wa-wy. |
|
|
|
 |
leloo
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 5:35 pm Re: Brak odbioru w R-rzu
|
|
|
[quote="chajtek"]W Raciborzu ciągle brak odbioru polskiego DVB chociaż mapy pokrycia pokazują, że jesteśmy w zasięgu 3 nadajników (wisła, opole, katowice).
Jaką masz antenę?
Jaki masz odbiornik dvb-t ?
Skoro odbierasz Czechy, to jesteś pewien, że masz odbiornik mpeg4 a nie tylko mpeg2 ?
Profil terenu rzeczywiście masz trochę paskudny do Chrzelic, ale dobra antena powinna załatwić sprawę. |
|
|
|
 |
lysiutki87
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 7:50 pm
|
|
|
Witam
mam podobny problem jak @tion.
Mieszkam na bliskim zaodrzu - kamienica 3piętrowa, antena siatkowa na dachu i mam USB z tunerem cyfrowym DVB-T MPEG-4 firmy media-tech.. po podłączeniu cisza, zero sygnału, ani program z płytki ani windows media center nie znajduje żadnego kanału.
W czym tkwi problem?? |
|
|
|
 |
|
|