|
Odbiór DVB-T Lublin |
| Autor |
Wiadomość |
SOBIEGRAJ1
|
Wysłany: Sro Maj 04, 2011 1:18 pm Odbiór DVB-T Lublin
|
|
|
| CZYTAM NA PAPIEROWYM WYDANIU DZIENNIKA WSCHODNIEGO ZE PODOBNO ruszył DVB-T Z RAABEGO CZY ktoś może TO potwierdzić |
|
|
|
 |
pawelek0410
Paweł
Pomógł: 9 razy Wiek: 21 Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 234 Skąd: okolice Radomia
|
Wysłany: Sro Maj 04, 2011 5:45 pm
|
|
|
witam!
| SOBIEGRAJ1 napisał/a: | | CZYTAM NA PAPIEROWYM WYDANIU DZIENNIKA WSCHODNIEGO ZE PODOBNO ruszył DVB-T Z RAABEGO CZY ktoś może TO potwierdzić |
Tak prawda nadawają z Rabego kanał 25:)
http://radiopolska.pl/akt...rt_from=&ucat=&
pozdr |
_________________ RTCN Warszawa Raszyn 48 i 55 kanał 90 % siły sygnału 100km w linii prostej:)
GG 4842737 |
|
|
|
 |
SOBIEGRAJ1
|
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 1:41 pm
|
|
|
| sprawdziłeś osobiście czy piszesz co podali na radio.. ja testowałem na hybrydzie ardata usb i nic nie znalazłem i teraz nie wiem czy nie działa ardata czy dvb-t nie śmiga |
|
|
|
 |
maciek
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Wrz 2007 Posty: 432 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią Maj 06, 2011 8:17 am
|
|
|
Tylko ten nadajnik ma 0,7 kW mocy więc szaleństwa nie ma. |
_________________ Wszystko do DVB-T http://www.dvbsklep.pl/ Anteny, Tunery DVB T |
|
|
|
 |
6w3k
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 9:38 am DVB-T Lublin
|
|
|
[quote="SOBIEGRAJ1"]sprawdziłeś osobiście czy piszesz co podali na radio.. ja testowałem na hybrydzie ardata usb i nic nie znalazłem i teraz nie wiem czy nie działa ardata czy dvb-t nie śmiga[/quot
Witam
Sprawdziłem na usb - hybrid sygnał około 55-60%.
Sygnał odbieram na ul. Fulmana z poddasza na dołączonej do urządzenia antenki (wysokość 15cm)
dvb.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1033 raz(y) 94,89 KB |
|
|
|
|
 |
pawelek0410
Paweł
Pomógł: 9 razy Wiek: 21 Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 234 Skąd: okolice Radomia
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 9:53 am
|
|
|
Forum TP EMItel dotycząca zasięgu w Lublinie
http://forum.emitel.pl/vi...?p=40136#p40136\
Mapka zasiegu
 |
_________________ RTCN Warszawa Raszyn 48 i 55 kanał 90 % siły sygnału 100km w linii prostej:)
GG 4842737 |
|
|
|
 |
usarz
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 5:46 pm
|
|
|
| W Zemborzycach też nic nie mogę znaleźć pomimo prób na różnych antenach w tym także na zewnetrznej antenie DVB-T |
|
|
|
 |
sq8gkd
|
Wysłany: Nie Maj 29, 2011 9:12 am
|
|
|
Odbieram za pomocą 7 elementowej yagi mojego wykonania zestrojonej na kanał 25 (506MHz). Mieszkam w Jaszczowie (35km na wschód od Lublina), niestety w bardzo niekorzystnie ułożonym terenie. Praktycznie z trzech stron świata otoczony jestem pagórkami wysokości ok. 20 - 30m. Między innymi jeden z nich znajduje się od strony nadajnika, dlatego moja antena w rzeczywistości jest na poziomie otaczającego gruntu. Poziom sygnału waha się w granicach 10 - 24%, w zależności od pory dnia i stanu pogody. Jakość sygnału zawiera się w przedziale 51 - 53%, co jeszcze wystarcza do poprawnego oglądania programów (poniżej 50% sygnał staje się nieczytelny). Czasem wyskoczy jakiś niepożądany piksel przy jakości ok. 51%, ale generalnie tuner dekoduje bardzo poprawnie. W trakcie deszczu lub gęstej mgły odbiór jest niemożliwy. Oczywiście przy większej mocy nadajnika (ok. 5kW)odbiór byłby możliwy. Na szczęście od lipca rusza nadajnik z RTCN Piaski, który widzę gołym okiem (14km). Szkoda, że tylko MUX2.
Używam tunera COMSAT TE 2040. |
|
|
|
 |
djkwaeme
|
Wysłany: Nie Maj 29, 2011 3:30 pm
|
|
|
| Czy mógłbyś opisać jak zrobiłeś tę antenę? Tez mam problem z odbiorem, a mieszkam w okolicach Mariny na Zalewem Zemborzyckim. |
|
|
|
 |
sq8gkd
|
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 5:36 pm
|
|
|
elementy anteny zostały zrobione z drutu mosiężnego 4mm. Nośnik to jeden element ze starej wedki z włókna szklanego długości 1m i średnicy 3,5cm. Promiennik wykonany w postaci dipola pętlowego.
ant1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 1923 raz(y) 97,29 KB |
|
|
|
|
 |
sq8gkd
|
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 5:38 pm
|
|
|
w powyższym zrzucie z programu do przeliczania anten Yagi są wszystkie wymiary. Poniższy zrzut to dalsza część tabelki dotycząca samego dipola pętlowego.
ant2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 624 raz(y) 98,91 KB |
|
|
|
|
 |
sq8gkd
|
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 5:41 pm
|
|
|
Dodatkowo trzeba wykonać symetryzator w postaci baluna z kabla koncentrycznego, który użyjesz do podłączenia z tunerem. zrzut poniżej
balun.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 1217 raz(y) 104,24 KB |
|
|
|
|
 |
sq8gkd
|
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 6:04 pm
|
|
|
Symetryzator (baun) został wykonany z kabla, który użyłem do podłączenia anteny do tunera. Należy wykonać go według rysunku na zrzucie. Z2 podłącza się do końców dipola.
Elementy anteny zostały zamocowane na nośniku (boomie) w wywierconych otworach średnicy 4mm w elemencie z wędki, zgodnie z podanymi na zrzutach wymiarami i zabezpieczony klejem poxipol elestyczny (przezroczysty). Na boom można użyć jakiegokolwiek materiału (np może być chociażby kij od szczotki). Nalezy jednak pamiętać, że jeżeli będzie to metal (np rurka) reflektor, promiennik i direktory należy odizolować).
Oczywiście konstrukcja mechaniczna nie jest krytyczna. Zrobiłem ją z tego co miałem pod ręką w ciagu pół godziny. Elementy nie muszą być też przewlekane. Mogą być przykręcane na wieerzch booma, ale nalezy wtedy je zrobić z np rurki aluminiowej średnicy 7 - 8mm. W tym przypadku nie ma konieczności izolowania ich od metalowego booma.
Program do obliczenia anteny nie jest mój a kolegi krótkofalowca VK5DJ i pochodzi ze strony http://www.vk5dj.com/downloads.html
Nie jest regułą, że najsilnisjszy sygnał jest wysoko, trzeba poeksperymentować w jakim miejscu najlepiej odbiera. Z tego co się orientuję anteny nadawcze najsilniejszą wiązkę promieniowania mają na północny wchód. Nie gwarantuję, że jakość sygnału będzie zadowalająca do poprawnego odbioru.
Życzę udanych eksperymentów, bo tak nalezy traktować mój wpis. |
|
|
|
 |
sq8gkd
|
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 6:11 pm
|
|
|
Przepraszam za jakość zrzutów ale bardzo dawno nie byłem na żadnym forum. Program do oblicznia nazywa się Yagi calculator i nalezy go ściągnąć z podanego linka. Wpisać częstotliwość i wybrać ilość direktorów oraz rodzaj kabla. Pierwszy z brzegu np RG6 byle był to kabel 75 omów. Reszta jest mniej ważna i przeliczyć. Wszystkie wymiary wyjdą w tabeli.
Powodzenia |
|
|
|
 |
sq8gkd
|
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 6:15 pm
|
|
|
| Zysk energetyczny 7 elementowej anteny Yagi wacha się w granicach ok 10dB w porównaniu do zwykłego dipola oraz dość dobrą kierunkowością. |
|
|
|
 |
|
|