dvb sklep
Forum DVB-T Naziemna Telewizja Cyfrowa Strona Główna Forum DVB-T Naziemna Telewizja Cyfrowa
Forum o telewizji cyfrowej DVB-T w Polsce. Dołącz do dyskusji na naszym forum!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podkarpacie
Autor Wiadomość
naver 

Posty: 2
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Sob Kwi 06, 2013 2:57 pm   

Witam ponownie. Przestawilem antene w kierunku krosna i znalazlo mi juz 30 kanalow, jednak mam inny problem. Kanaly z mux 3 mi teraz klatkuja, czy jest jakas rada na to?
 
     
MrFlack 

Posty: 6
Skąd: Szczytna/Jarosław
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 2:59 pm   

Witam. Jestem nowy na forum. Dziś zakupiłem dekoder NANO FLIP HD i mam zwykła antenę siatkową. Mieszkam w Miejscowości Szczytna (niedaleko Jarosławia) i niezbyt ogarniam temat, dekoder nie znalazł mi żadnego kanału :( . wg tej stronki http://przelaczenie.eu/ma...4i4n5c4#Lezajsk moge odbierać tylko Suchą Górę i tylko na MUX 3 bo sygnał z Przemyśla kończy się 2 miejscowości bliżej, więc ustawiłem na Suchą górę i nie znalazło mi nic :( dość że analogówka nie działa to dvb-t tez jest do niczego. Zostaje mi tylko tv z neostrady w sąsiednim pokoju. Pomocy :(
 
     
foytek 

Pomógł: 5 razy
Posty: 39
Skąd: Tyczyn
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 7:29 pm   

nie mam zielonego pojęcia o dekoderach NANO FLIP ale z pewnością antena siatkowa nie jest najlepsza do odbioru sygnału w trudnym terenie. Spróbuj jednak na spokojnie ustawić antenę w kierunku Suchej Góry. Może to być bardzo trudne bo bez kanałów analogowych(te już nie są nadawane) ciężko wycelować w miarę poprawnie ,żeby wyszukiwanie kanałów dało jakikolwiek efekt. Najprościej metodą "na szpiega" podpatrz w najbliższej okolicy,jakie anteny mają sąsiedzi i w jakim kierunku są ustawione anteny
 
     
MrFlack 

Posty: 6
Skąd: Szczytna/Jarosław
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 7:50 pm   

Dekoder prezentuje się tak: https://www.google.pl/sea...nPIK57Abv94GgDA
poczytałem trochę na temat tej telewizji i stwierdziłem, że już wiem dlaczego nic mi nie wyszukało. Przy tej telewizji moja antena siatkowa ma zasięg 30 km. Mam jeszcze antenę kierunkową (mianowicie ATX 55), bo tata ją kupił jak jeszcze nie było cyfrowej ale na siatce telewizja lepiej działała i tata ją ściągnął, by założyć własnie siatkówkę, a Sucha Góra jest ode mnie w linii prostej około 60-70 km. Przemyśl pomimo, że jest 40 km ode mnie ma nadajniki dużo słabsze i w przeciwieństwie do Suchej Góry zasięg kończy się przed sąsiednią miejscowością, a antena kierunkowa ma zasięg 50 km i wpadłem na pomysł żeby może tak na Przemyśl antenę kierować i zobaczyć, może jednak złapię coś, co o tym myślicie?

Dodam, że mieszkam w dolinie :(
 
     
foytek 

Pomógł: 5 razy
Posty: 39
Skąd: Tyczyn
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 9:06 pm   

nie ma sztywnych ram co do możliwości odbioru danej anteny,bo na całość składa się kilka równie ważnych elementów( długość i stan fizyczny przewodu antenowego, odpowiednio zarobione końcówki bez zaśniedziałych styków,odpowiednio dobrany przedwzmacniacz(płytka w puszce antenowej) i w pełni sprawny zasilacz. Myślę jednak ,że bez wahania możesz a nawet powinieneś podmienić antenę na ATX. Podłącz wszystko starannie i wyceluj antenę w kierunku podobnym do anten sąsiadów. Teoretycznie dla Podkarpacia przewidziany jest nadajnik Sucha Góra ale wg"mondrych"poradników w Twojej okolicy lepszy sygnał jest z nadajnika Giedlarowa k.Leżajska i z Przemyśla. Tak czy inaczej musisz metodą prób i błędów szukać rozwiązania
 
     
MrFlack 

Posty: 6
Skąd: Szczytna/Jarosław
Wysłany: Sro Kwi 10, 2013 11:28 am   

Witam ponownie. Właśnie zmieniłem antenę na ATX. Ustawiałem antenę na Przemyśl(tak jak mają sąsiedzi) i na Suchą Górę. Wynik: 0 ale to 0 jakiegokolwiek kanału, nie mam pojęcia co mam zrobić, płytka w antenie jest czerwona, ale nie widać typu bo jest stara :( . Rozmyślam wybrać się do RTV AGD aby oddać na gwarancję ten felerny dekoder.
Pójdę jeszcze zobaczę w sąsiednim pokoju jak się ma rozdzielacz, bo jeszcze tam nie patrzyłem.
EDIT: Rozdzielacz wygląda tak jak powinien, po dopychałem kable dla pewności, kilka razy delikatnie przestawiałem antenę ale dalej dekoder nie potrafi znaleźć żadnego kanału. Dodam, że mój dekoder cały czas pokazuje siłę sygnału 29% a jakość 10% niezależnie od ustawienia anteny, lub czy wcale nie jest podpięta do dekodera,a tu dalej pokazane jest siła sygnału 29% a jakość 10%. Co to może być?
 
     
cyber 

Pomógł: 26 razy
Posty: 407
Skąd: Poznań
Wysłany: Sro Kwi 10, 2013 6:48 pm   

MrFlack napisał/a:


Dodam, że mieszkam w dolinie :(



Tutaj właśnie jest główny problem ...Zarówno Przemyśl /Tatarską Górę (30km) jak i Leżajsk/Giedlarową (30km) a także Krosno /Suchą Górę (60km)- masz przysłoniętą pobliskimi wzniesieniami ale nic to- upewni się ,że Twoja antena ATX lub "siatka" ma wbudowany symetryzator ,kabel jest dobrej jakości zakończony zwyczajnym wtykiem antenowym do wejscia TV/STB ...antenę próbuj dać jak najwyżej i być może uda się odebrać stabilny sygnał z tzw. dyfrakcji któregoś z trzech powyższych Nadajników...jeśli na antenie pasywnej nie będzie żadnych efektów to wzmacniacze tutaj wiele nie pomogą...
W takim przypadku można jedynie liczyć na doświetlenie Mux3 za pomocą Gap Fillerów ,których to jest coraz więcej przy okazji wyłączania TV analogowej w Polsce.
Nie wiem jednak jak to się ma do Twojego regionu .
Pozdrawiam.
Edit. Wyłączenie analogu -Przemyśl : 17.06 ;Leżajsk 23.07 bo Rzeszów(Sucha Góra) jest już po wyłączeniu analogu ....możliwe ,że wówczas pojawi się jakiś Gap-filler Mux3 w Twojej okolicy...
 
     
foytek 

Pomógł: 5 razy
Posty: 39
Skąd: Tyczyn
Wysłany: Sro Kwi 10, 2013 7:59 pm   

zanim wybierzesz się do Euro , to może najpierw pogadaj z którymś z sąsiadów i podepnij swój dekoder do Jego instalacji.Szybko i bezboleśnie wyeliminujesz uszkodzenie dekodera.Możesz też pożyczyć dekoder (z telewizorem jest o wiele trudniej) od sąsiada i do wyszukanego wcześniej sygnału dostroić antenę. Najlepiej będzie u któregoś z sąsiadów zaprogramować Twój dekoder a później już na Twojej instalacji antenowej łapać odbiór kombinując z instalacją aż złapiesz jakikolwiek sygnał
 
     
MrFlack 

Posty: 6
Skąd: Szczytna/Jarosław
Wysłany: Sro Kwi 10, 2013 9:15 pm   

Jak na razie ustawiałem antenę tylko na Suchą Górę i Przemyśl i jak się ustawiało, to się cały czas cudowało na wszelakie sposoby ustawiać tą antenę, rezultaty - 0, jeśli chodzi o symetryzator - jeśli to ta mała płytka, to owszem, znajduje się ona w antenie (w chwili obecnej ATX55) i przy wtyczce wychodzi kabelek do zasilacza(niestety niezbyt się znam na tym). Wracając do sąsiadów: wszyscy mają ustawione na Przemyśl anteny i mnie to dziwi, bo nikt przy tym nic nie robił(przynajmniej na zewnątrz) i ciekawi mnie info w internecie że analog w Przemyślu działa, skoro nie działa, bo miałem tak ustawione, działało cały czas, aż przestało, więc analog w Przemyślu musi być wyłączony, niestety sąsiedzi są tacy życzliwi, że mam dosyć życia jak się na nich patrzę - więc konfiguracja u sąsiada odpada.

Wcześniej pisałem, że siła sygnału cały czas była 29% a jakość 10%, poszedłem do sąsiedniego pokoju gdzie jest wtyczka do drugiego TV(tam jest na razie satelita z neostrady, a oprócz tego była analogówka) wyjąłem kabel z tamtego TV i podłączyłem do dekodera, zobaczyłem, że siła sygnału bez anteny była 29% a jak podpiąłem wahało się od 29 do 35%, niestety nic mi to nie dało :( , ale wróciłem się z dekoderem do siebie, nie podpinając do tamtego tv wtyczki by upewnić się, że antena działa. Więc podłączyłem i było tak samo jak w tamtym pokoju, co ciekawe, jakbym nie kręcił anteną zasięg cały czas waha się w tym zakresie cały czas, ale no ludzie, z tym dekoderem musi coś być bo bez anteny 29% siły non stop przy najbliższym nadajniku 40 km stąd, to normalne nie jest, poważnie rozważam wizytę w euro, bo to nie ma sensu.

EDIT:antena znajduje się na czubku dachu na rurce 1,5m koło komina
 
     
foytek 

Pomógł: 5 razy
Posty: 39
Skąd: Tyczyn
Wysłany: Sro Kwi 10, 2013 10:24 pm   

a może wskazanie siły i jakości sygnału właśnie tak rozpoznaje jakikolwiek podłączenie do gniazda antenowego( tak jak niektóre samochody wskazanie prędkościomierza zaczynają od 20 km/h) i jest to po prostu równe zeru. Przede wszystkim upewnij się jaka płytka znajduje się w puszce anteny. Jeśli to jest przedwzmacniacz, to przy dekoderze do przewodu antenowego powinien być podpięty zasilacz.A jeśli to symetryzator to na końcu kabla powinna być zwykła wtyczka antenowa. Odczytaj jakiekolwiek literki z płytki w puszce a wspólnymi siłami zweryfikujemy,czy to jest symetryzator czy przedwzmacniacz
 
     
MrFlack 

Posty: 6
Skąd: Szczytna/Jarosław
Wysłany: Czw Kwi 11, 2013 6:17 pm   

Zatem musi być to przedwzmacniacz, ponieważ jest podpięty zasilacz. Dziś byłem z dekoderem w reklamacji, dostałem nowy dekoder, ale nie wiem, czy tamten był dobry czy nie bo go nie sprawdzali, tylko od razu po opisaniu problemu dostałem dekoder i gość powiedział mi ,że jak problem się powtórzy to nie będzie wina dekodera. Niestety dalej nie mogę znaleźć żadnej fali. Pójdę jeszcze pokręcę anteną, niestety nie dam rady odczytać rodzaju tego przedwzmacniacza bo widać tylko na końcu trzy ostatnie cyfry "342", używałem go przy telewizji analogowej, jeśli coś to ma do mojego odbioru.
 
     
foytek 

Pomógł: 5 razy
Posty: 39
Skąd: Tyczyn
Wysłany: Czw Kwi 11, 2013 7:29 pm   

Nie napisałeś jak długo używałeś wcześniej tego zestawu (zasilacz i przedwzmacniacz). Teoretycznie jeśli antena odbierała sygnał analogowy to powinna też odbierać cyfrówkę - oczywiście jeśli sygnały nadawane są z jednego nadajnika. A napisz czy na zasilaczu świeci zielona dioda. Większość zasilaczy posiada taką diodę a jest to wiarygodny wyznacznik poprawnej instalacji( w przypadku zwarcia na przewodach dioda się nie świeci)
 
     
MrFlack 

Posty: 6
Skąd: Szczytna/Jarosław
Wysłany: Czw Kwi 11, 2013 8:49 pm   

Płytka ma spokojnie ponad 5 lat, dokładnie nie wiem, bo wcześniej zajmował się tym tylko tata, ja się do tego nie pchałem, zasilacz jest ten sam odkąd pamiętam, zawsze działał. Dioda się świeci, ostatnio jak jestem w domu to więcej siedzę na dachu kręcąc tą całą anteną, niż robię co innego, a rezultatów 0. Może jutro się wybiorę do znajomego i mi pomoże.
Dziś jeszcze raz wszystko sprawdzałem, podorabiałem na nowo kable antenowe, żeby mieć pewność, że są dobrze podłączone, próbowałem dalej i nic, tylko na darmo łaziłem na strych w te i wewte. Poległem, dzięki za pomoc.


... szkoda tylko tej stówki na ten popier!@#$%^ dekoder...
 
     
Gyad 

Posty: 2
Skąd: Przeworsk
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 12:42 pm   

Mieszkam w Przeworsku, na jaki nadajnik skierować antenę Telmor DIGIT 3DT z przedwzmacniaczem 20 db i wzmacniaczem 15 db, żeby odbierać sygnał z MUX 1, MUX 2, MUX 3?
Na Solinę czy na Krosno?
Z góry dziękuję za informacje.
 
     
cyber 

Pomógł: 26 razy
Posty: 407
Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Kwi 23, 2013 3:35 am   

Skoro już masz przedwzmacniacz w antenie to zrezygnuj chodźby z tego dodatkowego wzmacniacza ,w ramach prób skieruj antenę na powyższe nadajniki i taki test wykaże na 100% -który kierunek lepszy ...za kilka m-cy powinieneś także odbierać wszystkie trzy Muxy z pobliskiego nadajnika Leżajsk Giedlarowa ( 20km /Mux1;2 obecnie /teren O.K) Mux 3 tutaj ruszy najprawdopodobniej 23.07 (wył. analogu) .
Drugi pobliski nadajnik to Przemyśl/Tatarska Góra (40km ;obecnie Mux1;2) profil terenu tutaj niestety nienajlepszy (wył. analogu 17.06) ...
Oba ostatnie kierunki( jeśli nie wszystkie) wymagają anteny pasywnej ( symetryzator zamiast przedwzmacniacza oraz zwykły wtyk antenowy zamiast tego od zasilacza)
O precyzji złącz i otwartej najblizszej przestrzeni na dany nadajnik nie trzeba już chyba tutaj wspominać :wink:
Pozdrawiam.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group