dvb sklep
Forum DVB-T Naziemna Telewizja Cyfrowa Strona Główna Forum DVB-T Naziemna Telewizja Cyfrowa
Forum o telewizji cyfrowej DVB-T w Polsce. Dołącz do dyskusji na naszym forum!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kraków
Autor Wiadomość
Domel89 

Pomógł: 31 razy
Posty: 345
Skąd: Świętokrzyskie
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 11:13 am   

Analog z Chorągwicy wyłączają 20maja 2013r. więc po tej dacie powinno się coś zmienić.
P.S. wtedy MUX 3 ma być na kanale 50 gdzie obecnie nadaje analogowe TVP INFO Kraków.
 
     
kria21 

Posty: 11
Skąd: internet
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 4:24 pm   

Witam. Mam problem taki że po zamontowaniu nowej nateny KIERUNKOWEJ model FALCON28 hd mux2 nie chodzi. Mux1chodzi prawie na 100% DO CHORĄGWICY MAM.19 KM. CO.MA ROBIĆ. NA STAREJ NATENIE ZE WZMACNIACZEM CHODZI MUX1 i mux2 TAK NA 80 JEST ZASIĘG
PROSZE O POMOC CO.MA.ROBIC CZY ODDAC ANTENE CZY COS INNEGO.MOZE ZMIENIC PLYTKE W ANTENIE ALBO JĄ PRZESTROIĆ O ILE.SIĘ DA.
 
     
Joki 
Freelancer

Pomógł: 91 razy
Posty: 1051
Skąd: Zabłudów
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 7:36 pm   

To bardzo wysoki kanał. Ile jest kabla i jakiego? Jakiej jakości? Czy jest nowy czy stary? Czy na pewno wszystkie połączenia są wykonane prawidłowo? Przy tak wysokich częstotliwościach to bardzo ważne. Każdy szczegół się liczy. Nawet wystający o 1cm. za dużo z wtyczki drucik itp.
Czy poprzednia antena była ze wzmacniaczem? Czy wymieniłeś wtyczkę antenową na zwykłą? Itd.
Prosimy o więcej szczegółów.
Przy tak małej odległości powinieneś odbierać bez problemu.
Pozdrawiam.

Sebastian
 
     
AnDy 

Pomógł: 1 raz
Posty: 28
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 8:59 pm   

Może problem leży tutaj ?
Kanał 64 jest wycinany przez filtr tej anteny i dlatego nie ma Mux 2 ?
 
     
Joki 
Freelancer

Pomógł: 91 razy
Posty: 1051
Skąd: Zabłudów
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 9:51 pm   

Też o tym pomyślałem, ale nie miałem pod ręką charakterystyki. To będzie pewnie strzał w 10-tkę. Wycinany jest kanał 65 ale kilka sąsiednich także mocno obrywa co w połączeniu z tłumieniem kabla może wycinać całkowicie.
I Comsat się dziwi, że im Falcony nie idą... Jakby ten filtr był do czegoś potrzebny...
Pozdrawiam.

Sebastian
 
     
cyber 

Pomógł: 26 razy
Posty: 406
Skąd: Poznań
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 8:05 am   

@AnDy tutaj faktycznie strzelił w 10 ...swoją drogą zastosowanie przez Comsat w swoich antenach filtru LTE w okresie przejściowym gdzie są tymczasowo wykorzystywane kanały powyżej 60 -nie jest dobrym pomysłem . Docelowo te wysokie pasma nie powinny być jednak używane pod DVB-T w Polsce -wtedy zastosowanie takiego filtra miałoby jakiś sens.
Obecnie jest jak jest ...

@kria21 proponuję zwrócić tą antenę jeśli jest taka opcja (np. niezgodność z umową ) do tanich ona nie należy ...i jeśli do nadajnika masz niespełna 20km oraz w miarę odsłoniętą przestrzeń Nadajnik- Antena ;to proponuję zakup zwykłej anteny pasywnej/kierunkowej typu Yagi-Uda np.16 elementowej lub wieloelementowej...ewentualnie nawet zwykła dobrze wykonana pasywna (z symetryzatorem UHF)siatka powinna tutaj zdać egzamin. W obu przypadkach anteny bez wzmacniaczy a przy TV/decoderze zwykły wtyk antenowy ...jeśli mieszkasz w Krakowie to powinieneś odebrać Mux1, Mux2 oraz słaby Mux3 (k.48 2kW) ten ostatni zdaje się jest nadawany kierunkowo -Kraków.

Edit: jeśli przyjżeć się dokładnie specyfikacji anteny Falcon 28 HD to jest tam wzmianka o obsłudze tylko kanałów 21-60 (470-790 MHz) ze względu na filtr LTE. (Mux2 Kraków - k. 64)
 
     
kria21 

Posty: 11
Skąd: internet
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 12:47 pm   

yo.Dzięki. w opisie antenie wyczytałem że antena obsługuje zakres od 21-60 kanał. skierowałem antenę na Tarnów i na Rabkę i chodzi ale słabo. problem leży z tego co wywnioskowałem po waszych odp i swojej pracy przy antenie , że antena nie obsługuje tak wysokich częstotliwości. Mam pytanie czy da się przestroić antenę na wysokie częstotliwości, czy może usunąć moduł LTE.
 
     
cyber 

Pomógł: 26 razy
Posty: 406
Skąd: Poznań
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 1:23 pm   

Jedyna opcja to ingerencja w puszkę, czy też podobny element tej anteny- dotarcie i wyeliminowanie filtra LTE. Jednak najpewniej jest on zintegrowany w układzie symetryzatora tej anteny i tutaj w grę wchodzi zamiana na standardowy symetryzator UHF(k.21-69) lub wyeliminowanie ukł. filtra z samego symetryzatora ale tutaj trzeba mieć trochę pojęcia z zakresu elektroniki ...do tego zastosowanie standardowego symetryzatora może fizycznie okazać się niemożliwe ze względu na zdaje się nietypową budowe anteny ...poza tym jakakolwiek ingerencja przy ukł. elektr. tej anteny oznacza rozszczelnienie elementów anteny które siłą rzeczy powinny być hermetyczne ...
Tak to niestety wygląda ze względu na nietypową budowę tego produktu -jednak na podstawie kilku zdjęć tej anteny niewiele można stwierdzić ... mając dostęp fizyczny do tej anteny może się okazać ,że aż tak źle nie jest - to już musisz sam ocenić.

Edit .: Jeśli nie możesz zwrócić tej anteny to reklamuj ją u producenta (Comsat) przedstaw problem -wystarczy ,że servis usunie owy filtr i będzie git ! Chyba ,że się producent uprze i stwierdzi ,że produkt jest zgodny ze specyfikacją ... :mrgreen:
Do końca 2013r.- wg. planu Emitela- z RTCN Krakowa /Chorągwicy będzie zmiana kanału tymczasowego Mux2 64 na docelowy kanał 23 ( może już Wiosną 2013r) ...tyle to chyba czekać nie będziesz...
 
     
kria21 

Posty: 11
Skąd: internet
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 6:30 pm   

elo. trochę Mi szkoda dłubać po antenie. mam pytanie co by państwo zrobili na Moim miejscu i czy ten moduł LTe jest potrzeby. może spróbuje lepiej ustawić antenę w kierunku tarnowa albo rabki i poczekać do wiosny. co wy sądzicie
 
     
cyber 

Pomógł: 26 razy
Posty: 406
Skąd: Poznań
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 7:40 pm   

Jeśli Twoja stara antena to "siatka" to zamontuj do niej symetryzator UHF (k.21-69;groszowa sprawa) będziesz odbierał bez problemu przynajmniej Mux1 i Mux 2 z szansą także na Mux3 z Chorągwicy ...lub kup tanią pasywną Yagę lub siatkę ...jak tylko Emitel przełączy Mux 2 na niższy kanał 23 wtedy podłączysz Falcona i po problemie. Po ASO w Polsce tego typu anteny nie będą sprawiać problemów gdyż w DVB-T docelowo nie będą wykorzystywane tak wysokie pasma (k61-69) przeznaczone są one docelowo pod LTE itp...- stąd owy filtr ,który w niektórych warunkach lokalnych może się okazać przydatny ...
Pozdrawiam.
 
     
AnDy 

Pomógł: 1 raz
Posty: 28
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 10:21 pm   

kria21 napisał/a:
elo. trochę Mi szkoda dłubać po antenie. mam pytanie co by państwo zrobili na Moim miejscu i czy ten moduł LTe jest potrzeby. może spróbuje lepiej ustawić antenę w kierunku tarnowa albo rabki i poczekać do wiosny. co wy sądzicie

Musiałbyś napisać ile km masz do Rabki i Tarnowa. W Tarnowie są nadajniki 50 kW, zatem jest możliwość, o ile ukształtowanie terenu i odległość będą sprzyjające ? Rabkę włąściwie można pominąć, bo to pewnie lokalny doświetlacz jest i bez względu gdzie mieszkasz, za daleko, dla oferowanych mocy nadajników ?
Poza tym, podobnie jak kolega wyżej uważam, że można popróbować z poprzednią anteną.
Coś pisałeś o odbiorze na 80...........czego, siły sygnału, jakości........to ważne informacje ?
Jaki i ile metrów kabla antenowego używasz ? Jaki wzmacniacz antenowy jest zamontowany w antenie siatkowej ?
Czy masz zewnętrzny dekoder, czy w TV ?
19 km i silne nadajniki to dobra podstawa, aby popróbować doczekać do wiosny na tym co masz.
 
     
martinez 
martinez

Posty: 1
Skąd: Krakow
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 10:58 pm   

Witam,
od kilku dni mam problem z odbiorem MUX2, sygnał bardzo słaby uniemożliwiający normalne oglądanie. Jest to bardzo dziwna sprawa ponieważ do tej pory nie miałem żadnego problemu a MUX1 który ma mniejszą moc z Chorągwicy działa mi cały czas bez zarzutów(98-100%). Żadnego sprzętu nie wymieniałem, wszystko mam tak jak miałem. Czy może jest jakaś modernizacja MUX2 i zmniejszyli chwilowo moc?
 
     
Joki 
Freelancer

Pomógł: 91 razy
Posty: 1051
Skąd: Zabłudów
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 11:34 pm   

Nie ma żadnej modernizacji. Musisz przyjrzeć się swojej instalacji...
Pozdrawiam.

Sebastian
 
     
kria21 

Posty: 11
Skąd: internet
Wysłany: Sob Gru 15, 2012 6:00 pm   

elo. dzięki za pomoc ale.mam pytanie. czy rozdzielacz na dwie anteny musi być jakiś specjalny czy zwykły bo.mam taki za 15 zł. i mam tak.w zapasie po 3 metry mam to uciąć czy zostawić
 
     
kria21 

Posty: 11
Skąd: internet
Wysłany: Sob Gru 15, 2012 6:18 pm   

czy czarny kabel żelowy do telewizji jest lepszy od tego białego zwykłego
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group