|
Jakąn antene polecacie kupić? |
| Autor |
Wiadomość |
maciek
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Wrz 2007 Posty: 418 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
paczker
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Wrz 2007 Posty: 126 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon Sie 16, 2010 11:35 pm
|
|
|
A propos anten z allegro . Wczoraj rozgrzebałem antenkę kupioną przez mojego znajomego, która na allegro cieszy się bardzo dużym powodzeniem biorąc pod uwagę liczbę sprzedaży. Nie wiem czym kierują się ludzie kupując to coś, bo ani to ładne, ani specjalnie tanie, a w środku znajduje się popularny Polski wzmacniacz LNA-177 i dwa miedziane druty.
 |
|
|
|
 |
-=pUnIsHeR=-
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 4:41 pm
|
|
|
| paczker napisał/a: | A propos anten z allegro . Wczoraj rozgrzebałem antenkę kupioną przez mojego znajomego, która na allegro cieszy się bardzo dużym powodzeniem biorąc pod uwagę liczbę sprzedaży. Nie wiem czym kierują się ludzie kupując to coś, bo ani to ładne, ani specjalnie tanie, a w środku znajduje się popularny Polski wzmacniacz LNA-177 i dwa miedziane druty.
[url=http://ifotos.pl/mini/5387_wnewsw.jpg]Obrazek[/url] |
a na ile bys wycenił takową konstrukję, gdybyś miał to zrobić we własnym zakresie?
10 zł ?
dolicz do tego wzmacniacz z zasilaczem, bez którego antenka jest tylko gadżetem. |
|
|
|
 |
paczker
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 9:11 pm
|
|
|
A uważasz, że po podłączeniu zasilania jest super anteną ? Nadal jest atrapą anteny. Konstrukcja anten pokojowych nigdy nie jest skomplikowana ale to już trochę kpina. Szerokopasmowy wzmacniacz i dwa druty będą wzmacniać wszystko co do tej anteny doleci. Analog jeszcze pewnie jakoś będzie widać ale w przyszłości (zwłaszcza po uruchominu CDMA w paśmie 450 MHz) tunery cyfrowe mogą mieć problem z korekcją błędów sygnału jaki będzie docierać z takiej anteny.
Wzmacniacz + zasilacz w hurcie pewnie nie kosztuje producenta więcej niż 15-20 zł, obudowa (byle jaki plastikowy odlew) pewnie ze 2 zł, a antenka chyba kosztowała prawie 60 zł. |
|
|
|
 |
debe
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 9:32 pm
|
|
|
Kolego paczker , naprawdę rewelacja. Dziękuję za to zdjęcie.
Zawsze zastanawiało mnie co takiego jest w tej antenie, że kosztuje 67 zł!!!!!
Napisz proszę czy cokolwiek TO odbiera.
Ja tylko podam jeszcze opis producenta:
Nowa seria anten do odbioru naziemnej telewizji analogowej w zakresie VHF i UHF oraz telewizji cyfrowej DVB-T. Zastosowanie systemu: Back Fire (ekran paraboliczny promieniowania wstecznego) pozwoliło osiągnąć niespotykaną skuteczność anteny. Anteny przeznaczone do ekstremalnych warunków odbioru, spełniające najwyższe standardy jakości. Wyposażenie standardowe stanowią selekcjonowane wzmacniacze niskoszumowe (tutaj nazwa producenta, napiszę tylko. że polskiego),
Brawo1!!!!!
TERAZ POLSKA.
To nie jest anty-reklama.
Niech każdy sam oceni. |
|
|
|
 |
paczker
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 8:44 am
|
|
|
| debe napisał/a: |
Nowa seria anten do odbioru naziemnej telewizji analogowej w zakresie VHF i UHF oraz telewizji cyfrowej DVB-T. Zastosowanie systemu: Back Fire (ekran paraboliczny promieniowania wstecznego) |
Ale to jest chyba tekst z reklamy anten firmy Ryniak, a to nie jest ta antena
To jest to
Przy okazji widać zerżnięty stary harmonogram z telewizja-cyfrowa.com |
|
|
|
 |
debe
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 10:06 am
|
|
|
| paczker napisał/a: | Ale to jest chyba tekst z reklamy anten firmy Ryniak, a to nie jest ta antena
To jest to
Przy okazji widać zerżnięty stary harmonogram z telewizja-cyfrowa.com |
Wyglądają identycznie, ale jeśli tak, to zwracam honor polskiej firmie.
Szczerze mówiąc byłem zdruzgotany tym, że to "Ryniak", ponieważ spotkałem się już z ich produktami i wydają się dobrej jakości. |
|
|
|
 |
cuba9
|
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 8:46 pm
|
|
|
| Witam, jestem nowym użytkownikiem mieszkającym w Warszawie i mam problem. Ostatnio przeprowadziłem się na Pragę Północ. I Tv nie odbiera mi żadnego kanału cyfrowego. A w poprzednim mieszkaniu na Mokotowie TV odbierał mi wszystkie 8 kanałów DVB-T. Teraz pytanie co mam zrobić, jaką antenę kupić?Podkreślam, że chciałbym antenę pokojową. TV jaki posiadam to Toshiba 42RV635DG. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam |
|
|
|
 |
paczker
|
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 10:55 pm
|
|
|
| A jaka mas teraz antenę ? Napisz coś o lokalizacji, blok, dom, nisko, wysoko, okolica, budynki, zakłady, fabryki. |
|
|
|
 |
cuba9
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 10:57 am
|
|
|
| Mieszkam na 1 piętrze w nowym bloku,wokól starych kamienic, podobno ściany tego bloku są zbudowane z materiału, który ogólnie powoduje zakłócenia,internet z Play też nie działa. Aktualnie mam antene analogową i łapią mi kanały cyfrowe na niej, ale strasznie się tną, a mam problem taki ze nie moge miec anteny zewnętrznej. Słyszałem o tunerach cyfrowych albo satelitarnych,na jakiej zasadzie to działa,czy jest potrzebna antena zewnętrzna? |
|
|
|
 |
paczker
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 10:38 am
|
|
|
| cuba9 napisał/a: | | Słyszałem o tunerach cyfrowych albo satelitarnych,na jakiej zasadzie to działa,czy jest potrzebna antena zewnętrzna? |
Jeżeli łapiesz kanały cyfrowe to tuner DVB-T to to samo. Satelitarny tuner też potrzebuje antene zewnętrzną. |
|
|
|
 |
bohunmike
|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 9:08 pm
|
|
|
Witam !!!
Mieszkam w odległości 50 km od nadajnika Raszyn. Teren jest trudny, zalesiony, brak wzniesień. Obecnie korzystam ze starej siatkówki z jakimś prehistorycznym wzmacniaczem płytkowym zwanym "6" (jakieś dawne określenie mocy tych wzmacniaczy, pamiętam, że najmocniejsze były 9). Planuję wymianę całej instalacji antenowej. Chciałbym dokonać zakupu na stronie dvbsklep.pl. Zastanawiałem się nad anteną:
http://www.dvbsklep.pl/an...a177-p-154.html
oraz przewodem:
http://www.dvbsklep.pl/ka...metry-p-20.html
Czy coś jeszcze muszę dokupić ? (złącza, wtyki)
Obecnie siła sygnału nie spada mi poniżej 80 %. Lecz jakość waha się od 0 do 90%.
Czy będzie to dobry wybór ?
Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
Adalbert M.
|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 3:41 pm
|
|
|
Witam
Chciałbym kupić antenę do odbioru sygnału z PKiN w Warszawie.
Lokalizacja: do 30km w linii prostej, dokładnie wieś Skierdy, na północny-zachód od nadajnika, obok lasy, ale akurat chyba na drodze do nadajnika głównie Wisła i domki jednorodzinne;
Miejsce na antenę mam na wysokości ~5m, ale jak będzie trzeba to się na kominie zamontuje. Kabli z prądem nie mam pociągniętych, więc chciałbym uniknąć wzmacniacza.
Oczywiście przeczytałem cały temat oraz http://telewizja-cyfrowa.com/antena_dvb_t.html i wychodzi, że najlepiej zaopatrzyć się w antenę kierunkową
I tutaj pojawiają pytania:
-czy Antena DVB-T Yagi 16/21-69 bądź Antena DVB-T Yagi 19/21-69 wystarczą w zupełności, czy dla pewności lepiej wziąć coś silniejszego (nie chcę podpinać wzmacniacza, ani wymieniać anteny w przypadku za słabego sygnału, przygotowanego miejsca na balkonie na wysokości ~5m również nie chciałbym zmieniać)?
-w przypadku mocniejszych anten, lepsza będzie konstrukcja typu Antena UHF ATX-91 DVB-T - telewizja cyfrowa i analogowa / Antena telewizyjna DVB-T 94/21-69 Vena czy raczej Antena DVB-T 44/21-69 Tri Digit - bez wzmacniacza i dlaczego?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
paczker
|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 10:19 pm
|
|
|
| bohunmike napisał/a: |
Czy coś jeszcze muszę dokupić ? (złącza, wtyki)
Proszę o pomoc. |
Do tej anteny nic więcej. |
|
|
|
 |
paczker
|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 10:23 pm
|
|
|
| Adalbert M. napisał/a: | | Kabli z prądem nie mam pociągniętych, więc chciałbym uniknąć wzmacniacza. |
Nie potrzebne są dodatkowe przewody do zasilania wzmacniacza, zasilanie odbywa się przez kabel koncentryczny - ten sam przez który jest podłączony do anteny.
| Adalbert M. napisał/a: |
-w przypadku mocniejszych anten, lepsza będzie konstrukcja typu Antena UHF ATX-91 DVB-T - telewizja cyfrowa i analogowa / Antena telewizyjna DVB-T 94/21-69 Vena czy raczej Antena DVB-T 44/21-69 Tri Digit - bez wzmacniacza i dlaczego?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
Nie ma raczej kolosalnych różnic między tymi antenami. Na balkon polecał bym raczej Tri Digit poniważ jest krótsza - jeżeli nie sprawdzi się na balkonie zawsze można postawić ją również na dachu. |
|
|
|
 |
|
|