dvb sklep
Forum DVB-T Strona Główna Forum DVB-T
Forum o telewizji cyfrowej DVB-T w Polsce. Dołącz do dyskusji na naszym forum!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odbiór tv naziemnej
Autor Wiadomość
milosz92

Posty: 6
Wysłany: Śro Sty 11, 2017 9:00 am   Odbiór tv naziemnej

Dzień dobry,
Posiadam gniazdo z trzema wejściami (od lewej literka R następnie SAT oraz TV) oraz telewizor Sony KDL-32S5500.
Chciałbym odbierać telewizje naziemną i nie wiem jak to zrobić. Czy wystarczy mi kabel od gniazdka do tv czy potrzeby mi jest dekoder?
Jeżeli taki temat już się pojawił to przepraszam.
Bardzo prosze o odpowiedz.
Pozdrawiam,
M.
 
     
jezyk403
Wciśnij pomogłem


Pomógł: 5 razy
Posty: 135
Skąd: Gorzów Wielkopolski
Wysłany: Pon Sty 30, 2017 7:07 pm   

tak jak na obrazku tylko bez rozgałęźnika

 
     
milosz92

Posty: 6
Wysłany: Pon Sty 30, 2017 7:16 pm   

Dziękuję za pomoc. Czy mógłbyś wstawić jakiś link do dobrego dekodera i kabla? Ewentualnie też link do takiego dekodera jak z prawej strony rysunku poglądowego? (jak rozumiem ten dekoder wysyła sygnał do tv i kabel jest zbędny?)
 
     
milosz92

Posty: 6
Wysłany: Pon Sty 30, 2017 7:17 pm   

jezyk403, prosze o pomoc
 
     
TELMOR

Posty: 65
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto Sty 31, 2017 1:04 pm   

Rozumiem, że posiadasz gniazdo R/TV/SAT z trzema wyjściami? Do radia, do TV i do tunera SAT? Możesz podać jakiś symbol?
A jaka to instalacja, kablówka czy antena na dachu? Czy jest również antena satelitarna w instalacji?
 
     
milosz92

Posty: 6
Wysłany: Wto Sty 31, 2017 4:38 pm   

Tak jak pan mówi, gniazdo z trzeba wyjściami. Na dachu znajduje się GNIAZDO ANTENOWE RTV-SAT PRZELOTOWE
typ: AZAR-SAT 10/P/...
BMZAR-SAT10/P/...
ZAR-SAT10/P
nie wiem czy dobrze odpowiedziałem na pana pytanie ale taka odpowiedz otrzymałem od zarzadcy budynku.
Zakres częstotliwości prac
dla SAT 950-2400 MHz
dla TV 5- 68 MHz 118- 862 MHz

Proszę mi podać o ile to możliwe link do taniego tunera i kabla abym mógł to wszystko podłączyć i aby działało. Pozdrawiam i z góry dziękuje!
 
     
TELMOR

Posty: 65
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro Lut 01, 2017 6:42 pm   

Czyli w mieszkaniu jest co: kablówka czy antena zbiorcza na bloku?
Co lokatorzy odbierają?
Czemu to jest gniazdo przelotowe? - jaki to rodzaj instalacji - co jest przed i za gniazdem?
Więcej porządku a mniej chaosu w informacjach,...
 
     
milosz92

Posty: 6
Wysłany: Śro Lut 01, 2017 6:47 pm   

W tej chwili w mieszkaniu nie ma nic. Chce aby była naziemna telewizja. Kablówki tu nie ma i nigdy nie było. Tak jak podałem w poście powyżej na dachu bloku znajdują się następujące instalacje. Jestem zielony i nie wiem co ma Pan na myśli mówiąć gniazdo przelotowe. Inni lokatorzy posiadają naziemną telewizje BEZ ANTEN NA BALKONACH czyli wpinając się do któregoś z gniazdek.

Chce wiedzieć co mam kupić i gdzie włożyć aby działało? Nie wiedziałem, że to przysporzy tyle kłopotu...
 
     
TELMOR

Posty: 65
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro Lut 01, 2017 9:10 pm   

Kłopot to nie my mamy... lekarz też z fusów choroby nie wywróży.
Rzecz w tym, że aby pomóc trzeba wiedzieć jak najwięcej.
Skoro inni lokatorzy maja TV w gniazdkach bez anten na balkonach i dachu, to pewnie kolega też ma. Wystarczy podłączyć kabel od gniazdka w ścianie do wejścia w TV. Tylko, że ten sygnał nie bierze się znikąd tylko albo ze zbiorczej anteny albo z kablówki, dlatego dopytuję.
W jednym i drugim przypadku, (przy założeniu że to telewizor nowszej generacji), dekodera nie potrzeba.
Fachowo to należałoby dokonać pomiaru w samym gniazdku i zdiagnozować "co tam się dzieje", ale można spróbować jak pisałem wcześniej - nabyć zwykły przewód antenowy łączący gniazdko z TV - koncentryczny, zakończony odpowiednimi złączami.
 
     
milosz92

Posty: 6
Wysłany: Śro Lut 01, 2017 10:04 pm   

A czy do telewizora Sony KDL-32S5500 będzie potrzebny dekoder?
Rozumiem już kolegę i bardzo dziękuję za pomoc!
 
     
woytex

Pomógł: 2 razy
Posty: 76
Skąd: lubelskie parczew
Wysłany: Wto Lut 07, 2017 1:25 pm   

W moim miejscu kablowa telewizja udostępnia kanały z telewizji naziemnej za niewielką opłatą utrzymanie gniazda ale trzeba zmienić w telewizorach w menu instalacja na pasmo sygnał kablowy a nie antena
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group